Kurt Kalmijn

Wieger de Haas

Nicolette de Vicq

Wil jij met jouw school ook in actie komen voor Hulphond Nederland?
Neem dan contact op met Vicky Velthuizen via v.velthuizen@hulphond.nl.

Sponsorlopen en fietstochten zijn
geliefde activiteiten om geld in te
zamelen voor goede doelen. Wat
Nicolette de Vicq betreft is dat wel
een beetje afgezaagd, tenzij de
studenten er een originele twist
aan geven. Leuker vindt zij het idee
van student Kurt Kalmijn, die
promotiematerialen van Hulphond Nederland is gaan verkopen in zijn netwerk. Kurt: “Ik werk al als promotor voor Hulphond Nederland en ken daardoor de organisatie goed. Ik vind het leuk om via mijn studie extra geld voor hen in te zamelen. We doen er alles aan om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo hebben we onze acties onder de aandacht gebracht van studentenvereniging Minerva in Leiden, die het speciaal heeft gepromoot. Een student in onze groep heeft daarnaast wel 120.000 volgers op TikTok. Die heeft zijn bekendheid ingezet om ook geld voor onze pot in te zamelen.” Kurt merkt dat veel van de opbrengsten uit het eigen netwerk van zijn groep komen. “Met vier studenten blijk je zomaar een paar honderd mensen te kennen. En online is je bereik soms nog veel groter. Dat is een mooie eyeopener!”

Wieger de Haas is een van de studenten
die afgelopen jaar voor Hulphond
Nederland heeft gekozen. “Wij hebben
zelf een hond en ik vind het geweldig
om te zien wat hulphonden voor mensen
met een beperking kunnen betekenen.
Zij komen door een hond weer dichter
bij de maatschappij te staan; dat is toch
fantastisch?” Toen hij zijn eigen netwerk op de hoogte bracht van zijn ambitie om geld op te halen voor Hulphond Nederland, begon het in zijn omgeving meteen te stromen. “Daar hebben we de eerste slagen gemaakt. Ik ben zelf verantwoordelijk voor onze guerilla-actie: een actie die we in een betrekkelijk korte periode uitvoeren. Ik ga deze week met mijn eigen hond terug naar mijn middelbare scholen om daar aan leerlingen te vertellen wat Hulphond Nederland zoal doet en eventueel ook wat spullen, zoals sleutelhangers en kalenders van Hulphond, te verkopen. Natuurlijk mogen ze ook mijn hond aaien – dat is namelijk geen echte hulphond.” Wieger vond het na een vakantieperiode best lastig om het project weer op te pakken. “Maar ik merk dat ik het toch makkelijker vind omdat het goede doel mij persoonlijk zo aanspreekt. Voor hen ga ik met plezier weer aan de slag.”

origineel is, of ze een realistisch doel voor ogen hebben en wat ze eventueel nog nodig hebben om aan de slag te kunnen.”

Eigen kwaliteiten
De doelstelling van de Hogeschool Leiden is om in het blok Sales gezamenlijk minimaal € 50.000 voor de goede doelen op te halen. “We houden een online ranking bij, wat studenten stimuleert om het nog net even beter te doen. Aan het einde van het project maken we bekend welk team en welke klas het meeste geld hebben opgehaald. Zij krijgen een taart én een speciaal certificaat waarmee ze hun inspanningen op hun CV kunnen zetten.”

Overigens is de opbrengst niet doorslaggevend voor het eindcijfer. “Het gaat in dit project zeker ook om andere kwaliteiten, zoals inzet, planmatig werken en de kwaliteit of originaliteit van je campagne”, benadrukt Nicolette. “Sommige studenten, meestal de meer introverte types, vinden dit project ronduit vreselijk. Anderen, die bijvoorbeeld al een bijbaantje hebben als telemarketeer, genieten er juist van en draaien er hun hand niet voor om. Dat is prima. Juist die verschillen maken de teams sterk en zorgen voor groepsbinding. Je ontdekt waar je eigen kwaliteiten liggen, hoe je je eigen netwerk kunt mobiliseren en hoe je daarmee kunt bijdragen aan het succes van de groep. Niet iedereen is een salestijger – en dat is helemaal niet erg! We dragen allemaal bij aan een mooi eindresultaat.”

Het eerste jaar van de opleiding Commerciële Economie aan de Hogeschool Leiden bestaat uit vier blokken: Sales, Marketing, Marketing & Communicatie en Ondernemen. De helft van de circa veertien klassen begint het jaar met het blok Sales. Daar valt onder andere het goede doelenproject onder. “Wij willen onze studenten op het gebied van sales graag direct ervaring in de praktijk laten opdoen”, vertelt docent en mentor Nicolette de Vicq. “Daarom dagen wij hen uit om gedurende tien weken in kleine groepjes door middel van ludieke plannen en aansprekende acties, geld in te zamelen voor een goed doel.”

Merchandise
De studenten Commerciële Economie kunnen voor dit project kiezen uit acht verschillende goede doelen, zoals de Esther Vergeer Foundation, de Voedselbank Leiden, de Hersenstichting of Hulphond Nederland. “Tijdens de kick-off van het project presenteren de goede doelen zichzelf”, vertelt Nicolette. “Ze laten weten wat zij van de studenten verwachten en wat zij zelf eventueel kunnen aanbieden om de studenten bij hun doelstellingen te ondersteunen. Hulphond Nederland scoort altijd goed bij onze studenten en wordt in iedere klas vaak als goed doel gekozen. Dat komt onder andere doordat Hulphond Nederland de studenten bij hen uitnodigt in Herpen én omdat ze veel merchandise hebben, zoals pluche knuffels, puzzels, t-shirts en magazines. Daarmee weten onze studenten wel raad; ze zien direct kansen om daarmee mooie acties op touw te zetten en geld te verdienen.”

De eerste vier weken worden besteed aan het ontwikkelen van een salesplan voor het gekozen goede doel. “Ze bedenken bijvoorbeeld een slogan, maken een plan de campagne, onderbouwen dat met verdienmodellen en verbinden offline en online activiteiten aan elkaar. Als Hogeschool Leiden ondersteunen wij de studenten in deze periode met theoretische colleges over bijvoorbeeld het houden van een telefoonpitch of het op de juiste wijze verpakken van een boodschap. Na vier werken presenteren zij hun plan en wordt beoordeeld of het

Hulphond Nederland is onder meer afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en de giften van donateurs. Bij de studierichting Commerciële Economie op de Hogeschool Leiden is men gebaat bij aansprekende goede doelen om hun studenten succesvol op te leiden. Een typisch voorbeeld van één plus één is drie.

Tekst: Linda van 't Land

Hogeschool Leiden zet zich in voor Hulphond Nederland

Kurt Kalmijn

Sponsorlopen en
fietstochten zijn
geliefde activiteiten
om geld in te zamelen
voor goede doelen.
Wat Nicolette de Vicq
betreft is dat wel een
beetje afgezaagd, tenzij
de studenten er een originele twist aan geven. Leuker vindt zij het idee van student Kurt Kalmijn, die promotiematerialen van Hulphond Nederland is gaan verkopen in zijn netwerk. Kurt: “Ik werk al als promotor voor Hulphond Nederland en ken daardoor de organisatie goed. Ik vind het leuk om via mijn studie extra geld voor hen in te zamelen. We doen er alles aan om de opbrengst zo hoog mogelijk te krijgen. Zo hebben we onze acties onder de aandacht gebracht van studentenvereniging Minerva in Leiden, die het speciaal heeft gepromoot. Een student in onze groep heeft daarnaast wel 120.000 volgers op TikTok. Die heeft zijn bekendheid ingezet om ook geld voor onze pot in te zamelen.” Kurt merkt dat veel van de opbrengsten uit het eigen netwerk van zijn groep komen. “Met vier studenten blijk je zomaar een paar honderd mensen te kennen. En online is je bereik soms nog veel groter. Dat is een mooie eyeopener!”

Wieger de Haas

Wieger de Haas is
een van de studenten
die afgelopen jaar voor
Hulphond Nederland
heeft gekozen. “Wij
hebben zelf een hond
en ik vind het
geweldig om te zien wat
hulphonden voor mensen met een beperking kunnen betekenen. Zij komen door een hond weer dichter bij de maatschappij te staan; dat is toch fantastisch?” Toen hij zijn eigen netwerk op de hoogte bracht van zijn ambitie om geld op te halen voor Hulphond Nederland, begon het in zijn omgeving meteen te stromen. “Daar hebben we de eerste slagen gemaakt. Ik ben zelf verantwoordelijk voor onze guerilla-actie: een actie die we in een betrekkelijk korte periode uitvoeren. Ik ga deze week met mijn eigen hond terug naar mijn middelbare scholen om daar aan leerlingen te vertellen wat Hulphond Nederland zoal doet en eventueel ook wat spullen, zoals sleutelhangers en kalenders van Hulphond, te verkopen. Natuurlijk mogen ze ook mijn hond aaien – dat is namelijk geen echte hulphond.” Wieger vond het na een vakantieperiode best lastig om het project weer op te pakken. “Maar ik merk dat ik het toch makkelijker vind omdat het goede doel mij persoonlijk zo aanspreekt. Voor hen ga ik met plezier weer aan de slag.”

Nicolette de Vicq

Het eerste jaar van de
opleiding Commerciële
Economie aan de
Hogeschool Leiden
bestaat uit vier
blokken: Sales,
Marketing, Marketing
& Communicatie en
Ondernemen. De helft van de circa veertien klassen begint het jaar met het blok Sales. Daar valt onder andere het goede doelenproject onder. “Wij willen onze studenten op het gebied van sales graag direct ervaring in de praktijk laten opdoen”, vertelt docent en mentor Nicolette de Vicq. “Daarom dagen wij hen uit om gedurende tien weken in kleine groepjes door middel van ludieke plannen en aansprekende acties, geld in te zamelen voor een goed doel.”

Wil jij met jouw school
ook in actie komen voor
Hulphond Nederland?
Neem dan contact op met Vicky Velthuizen
via v.velthuizen@hulphond.nl.

Merchandise
De studenten Commerciële Economie kunnen voor dit project kiezen uit acht verschillende goede doelen, zoals de Esther Vergeer Foundation, de Voedselbank Leiden, de Hersenstichting of Hulphond Nederland. “Tijdens de kick-off van het project presenteren de goede doelen zichzelf”, vertelt Nicolette. “Ze laten weten wat zij van de studenten verwachten en wat zij zelf eventueel kunnen aanbieden om de studenten bij hun doelstellingen te ondersteunen. Hulphond Nederland scoort altijd goed bij onze studenten en wordt in iedere klas vaak als goed doel gekozen. Dat komt onder andere doordat Hulphond Nederland de studenten bij hen uitnodigt in Herpen én omdat ze veel merchandise hebben, zoals pluche knuffels, puzzels, t-shirts en magazines. Daarmee weten onze studenten wel raad; ze zien direct kansen om daarmee mooie acties op touw te zetten en geld te verdienen.”

De eerste vier weken worden besteed aan het ontwikkelen van een salesplan voor het gekozen goede doel. “Ze bedenken bijvoorbeeld een slogan, maken een plan de campagne, onderbouwen dat met verdienmodellen en verbinden offline en online activiteiten aan elkaar. Als Hogeschool Leiden ondersteunen wij de studenten in deze periode met theoretische colleges over bijvoorbeeld het houden van een telefoonpitch of het op de juiste wijze verpakken van een boodschap. Na vier werken presenteren zij hun plan en wordt beoordeeld of het origineel is, of ze een realistisch doel voor ogen hebben en wat ze eventueel nog nodig hebben om aan de slag te kunnen.”

Eigen kwaliteiten
De doelstelling van de Hogeschool Leiden is om in het blok Sales gezamenlijk minimaal € 50.000 voor de goede doelen op te halen. “We houden een online ranking bij, wat studenten stimuleert om het nog net even beter te doen. Aan het einde van het project maken we bekend welk team en welke klas het meeste geld hebben opgehaald. Zij krijgen een taart én een speciaal certificaat waarmee ze hun inspanningen op hun CV kunnen zetten.”

Overigens is de opbrengst niet doorslaggevend voor het eindcijfer. “Het gaat in dit project zeker ook om andere kwaliteiten, zoals inzet, planmatig werken en de kwaliteit of originaliteit van je campagne”, benadrukt Nicolette. “Sommige studenten, meestal de meer introverte types, vinden dit project ronduit vreselijk. Anderen, die bijvoorbeeld al een bijbaantje hebben als telemarketeer, genieten er juist van en draaien er hun hand niet voor om. Dat is prima. Juist die verschillen maken de teams sterk en zorgen voor groepsbinding. Je ontdekt waar je eigen kwaliteiten liggen, hoe je je eigen netwerk kunt mobiliseren en hoe je daarmee kunt bijdragen aan het succes van de groep. Niet iedereen is een salestijger – en dat is helemaal niet erg! We dragen allemaal bij aan een mooi eindresultaat.”

Hulphond Nederland is onder meer afhankelijk van de inzet van vrijwilligers en de giften van donateurs. Bij de studierichting Commerciële Economie op de Hogeschool Leiden is men gebaat bij aansprekende goede doelen om hun studenten succesvol op te leiden. Een typisch voorbeeld van één plus één is drie.

Hogeschool Leiden zet zich in voor Hulphond Nederland

Tekst: Linda van 't Land

Volledig scherm