'Wij leren bij en durven bij te sturen'
Hulphond Nederland implementeert nieuwe methodieken
'Wij leren bij en durven bij te sturen'

Linda Zegers heeft een nieuw instrument bij Hulphond Nederland geïntroduceerd: de Clothier Animal Response Assessment Tool (CARAT) van de Amerikaanse hondengedragsdeskundige Suzanne Clothier. “De theorie en de tools van Suzanne Clothier vormen een heel waardevolle aanvulling op het programma van Hulphond Nederland”, aldus Linda. “Ze blijkt tegen precies dezelfde uitdagingen over het selecteren en opleiden van honden aan te lopen als wij – alleen loopt ze daarin tien jaar op ons voor. Suzanne heeft inmiddels van meer dan vijftienduizend pups en volwassen honden het karakter in kaart gebracht. Het is dus heel plezierig om van haar expertise gebruik te maken; ook al blijven we iedere stap in het proces zelf kritisch bekijken. Ik wil de logica van alle instrumenten die ik inzet begrijpen en voelen. Niet in de laatste plaats omdat ik die vervolgens moet overdragen aan mijn collega’s binnen Hulphond.”






CARAT
CARAT is een instrument waarmee ieder aspect van het karakter van een hond wordt beoordeeld zoals je die op dat moment ziet en beleeft. “We leren met deze assessment tool om de interne communicatie over de hond veel zuiverder te voeren. Als we zien dat een hond reageert op geluid, constateren we dat de hond gevoelig is voor geluidsprikkels. Maar de reactie van de hond die vólgt op het geluid, wordt apart beoordeeld en geeft weer hoe de hond de prikkel beleeft. We leren dat wat we waarnemen een gegeven is en dat de reactie van de hond een waarneming apart is." Linda vergelijkt het met een kok, die een pan soep heeft gekookt. “Voorheen proefden we de soep en merkten dat die niet helemaal in orde was.  

"Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past."

Linda Zegers staat sinds 2020 aan het hoofd van het Expertise Centrum van Hulphond Nederland. Haar allergrootste drijfveer in haar werk? “Het welzijn van onze hulphonden waarborgen.” Daarom houdt ze samen met haar collega’s alle processen binnen het bedrijf zorgvuldig tegen het licht. “Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past.”

Maar we beschikten niet gezamenlijk over de lijst met ingrediënten, waardoor we niet aan elkaar konden uitleggen dat er misschien iets teveel zout aan het recept was toegevoegd. CARAT is een instrument dat ons de lijst met ingrediënten over het karakter van een hond verschaft. Terwijl we de hond observeren, identificeren we alle losse ingrediënten. Op die manier kunnen we als betrokkenen bij de hond veel beter met elkaar communiceren. We verstaan elkaar als bijvoorbeeld gastgezinbegeleiders, hondentrainers, cliëntzorginstructeurs, verzorgers en therapeuten beter als we het over het zout of de peper kunnen hebben, in plaats van vaag over de algemene smaak te moeten blijven.”

Enriched Puppy Protocol
Ook het Enriched Puppy Protocol is nieuw voor Hulphond Nederland. Het programma wordt ingezet binnen het eigen fokprogramma van Hulphond voor pups tot negen weken oud. “Vanaf het moment dat pups geboren worden en gaan rondkruipen, worden er verbindingen aangemaakt in het brein. Deze verbindingen zijn essentieel voor het functioneren van een pup in zijn verdere leven. De hondjes gaan als het ware boekenplanken vullen door allerlei zintuigelijke waarnemingen op te doen. Binnen het Enriched Puppy Protocol bieden we de pups hun ervaringen zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk aan. We laten hen opgroeien met het idee dat de wereld een prima plek is. Al hun nieuwe ervaringen worden zo behapbaar mogelijk aangeboden, zodat de pups denken: hé, dit kan ik en begrijp ik. Ik sla het op en neem het mee. Hierdoor wordt hun ‘normaal’ heel groot. Met een groot referentiekader en voldoende zelfvertrouwen in zichzelf en hun omgeving kunnen ze beter met eventueel afwijkende situaties omgaan.”


Tekst: Linda van 't Land   |    Fotografie: Kelsie Lentjes (Hulphond Nederland)

Waar komt de liefde voor honden vandaan?
De liefde voor dieren is er altijd al geweest. Ik werk al vanaf mijn zeventiende met dieren. Mijn hele leven draait om dieren, voor mij is dat noodzaak. Ieder mogelijk moment breng ik door in de schuur of in de hokken om maar bij dieren te zijn. De uitdaging was voor mij om er van te kunnen leven. Ik heb hierin heel veel geluk gehad, ben in aanraking gekomen met een aantal zeer goede hondentrainers, waaronder Linda Tellington Jones.

Waarom heb je CARAT ontwikkeld?
Ik zie honden en dieren anders dan andere mensen; ik zie ze als individuen, niet als een soort. Je kunt niet 1 recept gebruiken voor alle smaken, je moet onderscheid aanbrengen. Ik kreeg vaak de vraag: “Hoe is het mogelijk dat na een training iedere hond anders eruit komt?” Omdat het dus stuk voor stuk individuen zijn. En daarop is CARAT gebaseerd.

Welk doel heb je voor ogen met CARAT?
10 jaar geleden zou ik gezegd hebben: het gedrag van dieren te veranderen en te omschrijven. Maar het gaat erom mensen te helpen de juiste beslissing te nemen met betrekking tot honden. Met name voor hulphonden is dat erg belangrijk. Als wij het goed doen voor de honden, doen we het ook goed voor de cliënt of familie waar de hond terecht komt. De match moet van beide kanten kloppen.

Hoe ervaar je de samenwerking met Hulphond Nederland en Linda?
Geweldig! ik hoef ze niet te overtuigen, we spreken dezelfde taal. Linda begrijpt precies wat ik bedoel, het is enkel dezelfde structuur overnemen en ervoor zorgen dat de rest van de organisatie ook op dezelfde pagina komt.

Wat voegt het 'Enriched Puppy Protocol' toe?
Het is een andere tool, eigenlijk afkomstig vanuit mijn paardenachtergrond. Ik hield me bezig met het trainen en opvoeden van veulens tot racepaarden. Omdat ik wist dat veel veulens het uiteindelijk nooit tot racepaard zouden maken, leerde ik ze ook al andere dingen aan. Met honden doe ik hetzelfde. Door de pup aan zoveel mogelijk verschillende dingen en situaties bloot te stellen, passend bij wat ze aankunnen uiteraard, ontwikkelen de hersenen zich anders en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Zo worden ze de beste versie van zichzelf.  Het is zo bijzonder om te zien dat een pup in 2 maanden van blind en doof naar het niveau van een 4-jarig kind kan groeien. We kunnen zo ook beter zien welke honden gelukkig worden als hulphond en welke honden geschikt zijn om later mee te gaan fokken.

Kijk voor meer informatie op

"Met de inzet van de nieuwe tools en ondersteuning van Suzanne Clothier wil Linda er vooral voor zorgen dat er aan de start geen pups de opleiding instromen, die niet geschikt zijn om hulphond te worden."

Vooruitschrijdend inzicht
Linda wijst erop dat honden en mensen zo goed bij elkaar passen, omdat we een sociale groepsdynamiek delen. “Honden én mensen houden ervan om erkenning te krijgen, om zeker te zijn van hun eten en om een gevoel van veiligheid te ervaren. We streven naar dezelfde voordelen. Gelukkig is er ook vanuit de wetenschap steeds meer erkenning voor het feit dat honden ook dezelfde emoties ervaren als wij. Het is belangrijk om die emoties te erkennen. Via onderzoek is aangetoond dat mensen en ook dieren die in slechte omstandigheden leven negatiever en pessimistischer zijn dan hun soortgenoten, die in een fijne omgeving leven. Daarom vindt Hulphond Nederland het zo belangrijk om aandacht te hebben voor de emoties en het welzijn van onze honden. Als zij goed in hun vel zitten, hebben ze onze cliënten meer te bieden.” Met de inzet van de nieuwe tools en ondersteuning van Suzanne Clothier wil Linda er vooral voor zorgen dat er aan de start geen pups de opleiding instromen, die niet geschikt zijn om hulphond te worden.  

“Door het gedrag van een hond zorgvuldig in kaart te brengen, kunnen we concluderen waarvoor de hond het beste geschikt is. Als je wilt, kun je iedere hond op een bepaalde manier functioneel krijgen. Maar wanneer de hond in de basis minder geschikt is, heeft dat wel consequenties en moeten er meer concessies worden gedaan. Mogelijk wordt óf de hond óf de baas daarbij tekort gedaan. Voorheen keken we vooral naar sociaal wenselijk gedrag van een hond. Gedraagt de hond zich rustig, weet hij zich aan de omgeving aan te passen en springt hij niet op? Dan waren wij mensen tevreden. Als organisatie kijkt Hulphond Nederland nu veel verder. We leren voortdurend bij en durven ook bij te sturen. Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past. Zo gaan we betere hulphonden krijgen, die nog meer kwaliteit leveren. En dat maakt iedereen, mens én dier, gelukkiger.”


Suzanne Clothier

Suzanne Clothier is een internationaal gerespecteerde hondentrainer en auteur van veel publicaties. Ze werkt al sinds 1977 professioneel met dieren en haar zelfontwikkelde methodes zijn zeer innovatief te noemen. Haar effectieve Relationship Centered Training (RCT™) heeft talloze hondenbezitters en professionals geholpen gezonde, gelukkige relaties op te bouwen met honden. Hulphond Nederland werkt inmiddels met 2 van de tools die Suzanne ontwikkeld heeft;
            CARAT™ - een tool waarin het karakter van de individuele hond
               wordt vastgelegd en gescoord
            Het Enriched Puppy Protocol™ - een ontwikkelingsprogramma voor                     pups van 0 tot 9 weken

Hulphond Nederland implementeert nieuwe methodieken
"Wij leren bij en
durven bij te sturen."
Hulphond Nederland implementeert
nieuwe methodieken

“Door het gedrag van een hond zorgvuldig in kaart te brengen, kunnen we concluderen waarvoor de hond het beste geschikt is. Als je wilt, kun je iedere hond op een bepaalde manier functioneel krijgen. Maar wanneer de hond in de basis minder geschikt is, heeft dat wel consequenties en moeten er meer concessies worden gedaan. Mogelijk wordt óf de hond óf de baas daarbij tekort gedaan. Voorheen keken we vooral naar sociaal wenselijk gedrag van een hond. Gedraagt de hond zich rustig, weet hij zich aan de omgeving aan te passen en springt hij niet op? Dan waren wij mensen tevreden. Als organisatie kijkt Hulphond Nederland nu veel verder. We leren voortdurend bij en durven ook bij te sturen. Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past. Zo gaan we betere hulphonden krijgen, die nog meer kwaliteit leveren. En dat maakt iedereen, mens én dier, gelukkiger.”


Maar we beschikten niet gezamenlijk over de lijst met ingrediënten, waardoor we niet aan elkaar konden uitleggen dat er misschien iets teveel zout aan het recept was toegevoegd. CARAT is een instrument dat ons de lijst met ingrediënten over het karakter van een hond verschaft. Terwijl we de hond observeren, identificeren we alle losse ingrediënten. Op die manier kunnen we als betrokkenen bij de hond veel beter met elkaar communiceren. We verstaan elkaar als bijvoorbeeld gastgezinbegeleiders, hondentrainers, cliëntzorginstructeurs, verzorgers en therapeuten beter als we het over het zout of de peper kunnen hebben, in plaats van vaag over de algemene smaak te moeten blijven.”

Enriched Puppy Protocol
Ook het Enriched Puppy Protocol is nieuw voor Hulphond Nederland. Het programma wordt ingezet binnen het eigen fokprogramma van Hulphond voor pups tot negen weken oud. “Vanaf het moment dat pups geboren worden en gaan rondkruipen, worden er verbindingen aangemaakt in het brein. Deze verbindingen zijn essentieel voor het functioneren van een pup in zijn verdere leven. De hondjes gaan als het ware boekenplanken vullen door allerlei zintuigelijke waarnemingen op te doen. Binnen het Enriched Puppy Protocol bieden we de pups hun ervaringen zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk aan. We laten hen opgroeien met het idee dat de wereld een prima plek is. Al hun nieuwe ervaringen worden zo behapbaar mogelijk aangeboden, zodat de pups denken: hé, dit kan ik en begrijp ik. Ik sla het op en neem het mee. Hierdoor wordt hun ‘normaal’ heel groot. Met een groot referentiekader en voldoende zelfvertrouwen in zichzelf en hun omgeving kunnen ze beter met eventueel afwijkende situaties omgaan.”


Tekst: Linda van 't Land
Fotografie: Kelsie Lentjes (Hulphond Nederland)

Linda Zegers staat sinds 2020 aan het hoofd van het Expertise Centrum van Hulphond Nederland. Haar allergrootste drijfveer in haar werk? “Het welzijn van onze hulphonden waarborgen.” Daarom houdt ze samen met haar collega’s alle processen binnen het bedrijf zorgvuldig tegen het licht. “Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past.”

Linda Zegers heeft een nieuw instrument bij Hulphond Nederland geïntroduceerd: de Clothier Animal Response Assessment Tool (CARAT) van de Amerikaanse hondengedragsdeskundige Suzanne Clothier. “De theorie en de tools van Suzanne Clothier vormen een heel waardevolle aanvulling op het programma van Hulphond Nederland”, aldus Linda. “Ze blijkt tegen precies dezelfde uitdagingen over het selecteren en opleiden van honden aan te lopen als wij – alleen loopt ze daarin tien jaar op ons voor. Suzanne heeft inmiddels van meer dan vijftienduizend pups en volwassen honden het karakter in kaart gebracht. Het is dus heel plezierig om van haar expertise gebruik te maken; ook al blijven we iedere stap in het proces zelf kritisch bekijken. Ik wil de logica van alle instrumenten die ik inzet begrijpen en voelen. Niet in de laatste plaats omdat ik die vervolgens moet overdragen aan mijn collega’s binnen Hulphond.”






CARAT
CARAT is een instrument waarmee ieder aspect van het karakter van een hond wordt beoordeeld zoals je die op dat moment ziet en beleeft. “We leren met deze assessment tool om de interne communicatie over de hond veel zuiverder te voeren. Als we zien dat een hond reageert op geluid, constateren we dat de hond gevoelig is voor geluidsprikkels. Maar de reactie van de hond die vólgt op het geluid, wordt apart beoordeeld en geeft weer hoe de hond de prikkel beleeft. We leren dat wat we waarnemen een gegeven is en dat de reactie van de hond een waarneming apart is." Linda vergelijkt het met een kok, die een pan soep heeft gekookt. “Voorheen proefden we de soep en merkten dat die niet helemaal in orde was.  

'Wij leren bij en durven bij te sturen'
"Wij willen een hond niet passend maken, maar kijken waar de hond bij past."
"Met de inzet van de nieuwe tools en ondersteuning van Suzanne Clothier wil Linda er vooral voor zorgen dat er aan de start geen pups de opleiding instromen, die niet geschikt zijn om hulphond te worden."

Vooruitschrijdend inzicht
Linda wijst erop dat honden en mensen zo goed bij elkaar passen, omdat we een sociale groepsdynamiek delen. “Honden én mensen houden ervan om erkenning te krijgen, om zeker te zijn van hun eten en om een gevoel van veiligheid te ervaren. We streven naar dezelfde voordelen. Gelukkig is er ook vanuit de wetenschap steeds meer erkenning voor het feit dat honden ook dezelfde emoties ervaren als wij. Het is belangrijk om die emoties te erkennen. Via onderzoek is aangetoond dat mensen en ook dieren die in slechte omstandigheden leven negatiever en pessimistischer zijn dan hun soortgenoten, die in een fijne omgeving leven. Daarom vindt Hulphond Nederland het zo belangrijk om aandacht te hebben voor de emoties en het welzijn van onze honden. Als zij goed in hun vel zitten, hebben ze onze cliënten meer te bieden.” Met de inzet van de nieuwe tools en ondersteuning van Suzanne Clothier wil Linda er vooral voor zorgen dat er aan de start geen pups de opleiding instromen, die niet geschikt zijn om hulphond te worden.  

Suzanne Clothier is een internationaal gerespecteerde hondentrainer en auteur van veel publicaties. Ze werkt al sinds 1977 professioneel met dieren en haar zelfontwikkelde methodes zijn zeer innovatief te noemen. Haar effectieve Relationship Centered Training (RCT™) heeft talloze hondenbezitters en professionals geholpen gezonde, gelukkige relaties op te bouwen met honden. Hulphond Nederland werkt inmiddels met 2 van de tools die Suzanne ontwikkeld heeft;
CARAT™ - een tool waarin het karakter van de individuele hond wordt vastgelegd en gescoord
• Het Enriched Puppy Protocol™ - een ontwikkelingsprogramma voor pups van 0 tot 9 weken

Suzanne Clothier

Waar komt de liefde voor honden vandaan?
De liefde voor dieren is er altijd al geweest. Ik werk al vanaf mijn zeventiende met dieren. Mijn hele leven draait om dieren, voor mij is dat noodzaak. Ieder mogelijk moment breng ik door in de schuur of in de hokken om maar bij dieren te zijn. De uitdaging was voor mij om er van te kunnen leven. Ik heb hierin heel veel geluk gehad, ben in aanraking gekomen met een aantal zeer goede hondentrainers, waaronder Linda Tellington Jones.

Waarom heb je CARAT ontwikkeld?
Ik zie honden en dieren anders dan andere mensen; ik zie ze als individuen, niet als een soort. Je kunt niet 1 recept gebruiken voor alle smaken, je moet onderscheid aanbrengen. Ik kreeg vaak de vraag: “Hoe is het mogelijk dat na een training iedere hond anders eruit komt?” Omdat het dus stuk voor stuk individuen zijn. En daarop is CARAT gebaseerd.

Welk doel heb je voor ogen met CARAT?
10 jaar geleden zou ik gezegd hebben: het gedrag van dieren te veranderen en te omschrijven. Maar het gaat erom mensen te helpen de juiste beslissing te nemen met betrekking tot honden. Met name voor hulphonden is dat erg belangrijk. Als wij het goed doen voor de honden, doen we het ook goed voor de cliënt of familie waar de hond terecht komt. De match moet van beide kanten kloppen.

Hoe ervaar je de samenwerking met Hulphond Nederland en Linda?
Geweldig! ik hoef ze niet te overtuigen, we spreken dezelfde taal. Linda begrijpt precies wat ik bedoel, het is enkel dezelfde structuur overnemen en ervoor zorgen dat de rest van de organisatie ook op dezelfde pagina komt.

Wat voegt het 'Enriched Puppy Protocol' toe?
Het is een andere tool, eigenlijk afkomstig vanuit mijn paardenachtergrond. Ik hield me bezig met het trainen en opvoeden van veulens tot racepaarden. Omdat ik wist dat veel veulens het uiteindelijk nooit tot racepaard zouden maken, leerde ik ze ook al andere dingen aan. Met honden doe ik hetzelfde. Door de pup aan zoveel mogelijk verschillende dingen en situaties bloot te stellen, passend bij wat ze aankunnen uiteraard, ontwikkelen de hersenen zich anders en krijgen ze meer zelfvertrouwen. Zo worden ze de beste versie van zichzelf.  Het is zo bijzonder om te zien dat een pup in 2 maanden van blind en doof naar het niveau van een 4-jarig kind kan groeien. We kunnen zo ook beter zien welke honden gelukkig worden als hulphond en welke honden geschikt zijn om later mee te gaan fokken.

Kijk voor meer informatie op

Hulphond Nederland implementeert nieuwe methodieken
Volledig scherm