Het Domingo House:
onderscheidend én een mooie aanvulling
Rudolph Strickwold, Eric Bouwer met Therapiehonden Carter en Bono
*het huidige Domingo House bevindt zich in Bergharen (Gld). Het terrein van 1.2 hectare wordt gehuurd. Hierop zijn schuilstallen geplaatst voor de paarden, als voeder- en rustplaatsen. Ook voor de therapeutische sessies die binnen gebeuren, worden werkunits gebruikt die van alle benodigdheden en gemakken zijn voorzien. Dat is een laagdrempelige oplossing, die eenvoudig uit te breiden is.
Over Eric:
Werkzaam vanaf 2010 bij Hulphond Nederland als algemeen directeur en inmiddels ook als therapeut in het Domingo House.
Over Rudolph:
Werkzaam vanaf 2010 bij Hulphond Nederland als directeur marketing en commercie en verantwoordelijk voor de werving van fondsen, marketing & communicatie.
Over Petra:,
Hoofd therapie & coaching, vanaf 2012 werkzaam bij Hulphond Nederland, begonnen als kindertherapeut, heeft coaching & therapietak opgezet. Nu voornamelijk werkzaam voor het Domingo House, wel overkoepelend voor jeugd & jongeren, en is Hoofd over inhoud, kwaliteit, methodiek etc.
onderscheidend én een mooie aanvulling
Zijn er vernieuwde inzichten verkregen
sinds de opening van het Domingo House?
Eric: “Het belangrijkste inzicht dat we misschien wel hebben verkregen is, dat je geen groot behandelcentrum neer hoeft te zetten, maar dat juist onze tijdelijke, modulaire* aanpak heel goed werkt. Mensen voelen zich vrij bij ons; de kleinschaligheid brengt rust en ruimte. Dit geeft ons weer de mogelijkheid om meerdere centra in de rest van Nederland op te gaan zetten.”
Petra: “De uitgangsprincipes van onze aanpak staan, dat zijn de juiste. Door met een team met dezelfde visie aan de slag te gaan krijg je heel snel de vinger op de zere plek. En door het maatwerk daarop aan te laten sluiten, volgt al vrij snel een doorbraak, wat de hele therapie ten goede komt.”
Hoe zie je de toekomst van het Domingo House voor je?
Rudolph: “De toekomst is een verdere invulling van onze wens meer mensen te kunnen helpen. Enerzijds door meer locaties te kunnen toevoegen maar anderzijds ook door de samenwerking met zorgverzekeraars. Er mag voor niemand een financiële drempel bestaan om gebruik te kunnen maken van wat wij de mensen te bieden hebben.”
Wat kan je verwachten als je
therapie volgt in het Domingo House?
Rudolph: “Na een gedegen intake gaan we met je aan de slag. De therapie bestaat uit zo’n 15-17 sessies. Tussentijds vinden er evaluaties plaats; hoe gaat het en waar staan we ten opzichte van de gestelde doelen? Uiteraard is er een eindevaluatie bij afronding.”Petra: “Naast dat we in duo’s werken, opereren we ook in een team. Mocht er iemand uitvallen dan gaat de therapie altijd door. We zijn kritisch naar onszelf: zijn er andere teamleden nodig, dan sluiten deze aan. We staan naast de cliënt, vinden gelijkwaardigheid erg belangrijk, en de cliënten hebben zelf ook inspraak in hun proces.”
Eric: “Het allerbelangrijkste is echter de veranderingsbereidheid van de persoon in kwestie. Als die er niet is, gaan we het proces samen niet aan. Dan wordt het zeker geen succes. We verwachten dus ook echt inzet van de cliënten zelf.”
Welke andere spelers zijn er eigenlijk op dit vlak?
Rudolph: “Ons programma, in de vorm zoals wij het aanbieden, is uniek. Onze zelfontwikkelde methode in combinatie met de dierondersteunde therapie (AAT) vind je nergens. En ook de schaalomvang is uniek: met 6 paarden en meer dan 100 therapiehonden kunnen wij echt veel mensen vooruit helpen.”
Eric: “Onze aanpak is echt een aanvulling op het bestaande GGZ-landschap. Neem bijvoorbeeld EMDR, dat doen wij niet, als de cliënt daarmee geholpen is, sturen wij hem/haar door. Het werken met dieren spreekt een deel van je gevoel aan waar mensen, therapeuten, nooit bij kunnen komen. Je moet dingen voor elkaar zien te krijgen met een dier, door een ander deel van je gevoel aan te spreken. Zo leer je jezelf beter begrijpen.”
Welke 'middelen' worden
gebruikt in het Domingo House?
Petra: ”Naast de dierondersteunde therapie gebruiken we elementen uit dramatherapie, haptonomie, oplossingsgerichte methodiek en spel-therapie. We kijken verder dan het trauma.
We kijken naar de cliënt in de gehele context; uit wat voor familie kom je, met welke normen en waarden ben je opgevoed, wat heeft er zich voorgedaan in de familie? We kijken naar de hele geschiedenis. Zelfs grootouders worden meegenomen. En waar nodig betrekken we kinderen, partners of ouders bij de behandeling.”
Hoe reageert het zorglandschap
op het Domingo House?
Rudolph: “Positief en enthousiast. Het reguliere veld ziet ook dat er iets ontbreekt voor een bepaalde groep mensen. Men ziet het niet als concurrentie omdat we echt iets anders aanbieden.”
Petra: “We zien ook al met regelmaat doorverwijzingen vanuit andere hulpverleners. Wij blijven ook in contact met hen om ervaringen uit te wisselen en voortgang te bespreken.”
Eric: “Deze branche vindt het lastig om met innovatie om te gaan, terwijl het juist hier zo hard nodig is.”
Zijn er al ontwikkelingen te melden op dit vlak?
Eric: “We zijn in gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij ondersteunen ons daar waar nodig en helpen ons dit op de kaart te zetten, omdat ze de toegevoegde waarde er duidelijk van inzien. Zorgverzekeraars kun je natuurlijk niet dwingen, maar de NZa sluit aan bij deze gesprekken en dat helpt. Een aantal zorgverzekeraars reageert, ondanks interesse, vooralsnog terughoudend. Daarentegen zitten we wel al met een aantal om tafel. Die zijn erg enthousiast en denken met ons mee. Het gaat dus zeker de goede kant op!”
Tekst: Arianne Le Duc (Hulphond Nederland) | Fotografie: Kimberly van den Boogaard
In april van dit jaar is het Domingo House officieel geopend. Benieuwd naar wat de ervaringen zover zijn, gaan we in gesprek met de directie van Hulphond Nederland, Eric Bouwer en Rudolph Strickwold, en hoofd therapie Petra van Benten.
Hoe gaat het nu, na een succesvolle
pilot, wat is de "status"?
Eric: “Na de succesvolle pilot hebben we medio 2020 de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet met betrekking tot onze aanpak. Inmiddels hebben we al een aantal cliënten succesvol geholpen; ons streven is om 75% van de cliënten 100% van de gestelde doelen te laten behalen. Dat is hoog, dat is uitdagend, maar met onze aanpak zijn we er van overtuigd dat het haalbaar is.”
Petra: ”We hebben echt veel nieuwe aanmeldingen ontvangen. Deze worden zorgvuldig gescreend, waarna een intake plaats vindt en de therapie van start gaat.”
Rudolph: “Na de officiële start in april, zitten we nu eigenlijk voor de rest van het jaar al vol. Momenteel zijn we dus bezig om onze capaciteit te verhogen om zo nog meer mensen te kunnen helpen.”
We gaan even terug in de tijd, waarom is
het Domingo House er überhaupt gekomen?
Petra: “Vanuit de ervaring en de goede resultaten die we hadden met therapie voor kinderen en het plaatsen van hulphonden bij mensen met PTSS, kregen we het gevoel dat we meer konden en ook moesten doen. Er is namelijk een heel grote groep mensen met PTSS, die vastgelopen is; zij komen niet verder met wat er aangeboden wordt in de reguliere GGZ.”
Rudolph: “Dat, en de hoeveelheid aanvragen voor een PTSS-hulphond, zo’n 1 à 2 per week, waar we gewoonweg niet aan kunnen voldoen, heeft ervoor gezorgd dat we anders zijn gaan kijken naar wat wij voor de mensen met ónze ervaring en kennis kunnen doen en betekenen. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen helpen. Zo ontstonden eigenlijk de eerste ideeën voor wat nu het Domingo House is.”
“Ook het welzijn van de honden heeft hier een grote rol in gespeeld”, vult Eric aan. “Een hulphond die bij iemand met PTSS geplaatst wordt, dient vaak het hele gezin; niet enkel de persoon met het trauma. Ook voor honden is dat een hele klus. Daarnaast zijn we ook geen voorstander van het creëren van een afhankelijkheidsrelatie tussen mensen met een psychisch probleem en een dier.
Het inslaan van de weg van therapie voor volwassenen met een trauma is een betere route gebleken; we leren de cliënten zelf de regie over hun leven terug te nemen, zonder ze afhankelijk te maken van een ‘hulpmiddel’. De dieren zijn daar ook bij gebaat; zowel de paarden als de honden in het Domingo House worden slechts enkele momenten per week ingezet. De rest van de tijd zijn ze ‘gewoon’ hond en paard.”
Wat onderscheidt het Domingo House
van andere aanbieders?
Eric: “Trauma zit vooral in het lichaam, niet enkel in het hoofd. Men heeft heel lang gedacht dat de hersenen ons lichaam aansturen. In het geval van trauma is het echter andersom; onze organen sturen informatie naar de hersenen. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken? We kennen allemaal wel het gevoel van ‘de steen in de maag’ als je ergens mee zit. Normaal, doordat de hersenen daarmee aan de slag gaan, kunnen we dat gevoel zelf weer onderdrukken. Bij mensen met een trauma werkt dat niet meer op die manier. Ze kunnen wel beredeneren dat bepaalde gevoelens onnodig of onterecht zijn, maar staan niet voldoende in verbinding met hun lichaam om ook daadwerkelijk dat gevoel te laten verdwijnen. Wij leren ze dat weer.”
“Een mooie aanvulling dus op dat wat er al is”, zegt Rudolph. “In de reguliere GGZ werkt men met name aan het cognitieve. Wij richten ons juist sterk op de connectie tussen hoofd én lichaam. De vorm die wij hebben gegeven aan de inhoud van de therapie bestaat uit 4 onderdelen: de connectie tussen hoofd en lichaam, een systemische aanpak (de complete familiaire relaties van een cliënt), therapie met paarden en uiteraard de honden.”
Petra: “Daarnaast werken de therapeuten in duo’s en is er geen sprake van tijdsdruk. Cliënten krijgen een sessie van 2-3 uur, en hebben we meer tijd nodig om de volgende stap te kunnen zetten, dan nemen we die. Er is veel ruimte voor zorg op maat dus. We werken niet met zorg-paden, we kijken en luisteren, en passen onze aanpak daar waar nodig aan.”
Het Domingo House:
onderscheidend én
een mooie aanvulling
*het huidige Domingo House bevindt zich in Bergharen (Gld). Het terrein van 1.2 hectare wordt gehuurd. Hierop zijn schuilstallen geplaatst voor de paarden, als voeder- en rustplaatsen. Ook voor de therapeutische sessies die binnen gebeuren, worden werkunits gebruikt die van alle benodigdheden en gemakken zijn voorzien. Dat is een laagdrempelige oplossing, die eenvoudig uit te breiden is.
therapie gebruiken we elementen
uit dramatherapie, haptonomie, oplossingsgerichte methodiek
en spel-therapie. We kijken verder dan het trauma."
Zijn er vernieuwde inzichten verkregen
sinds de opening van het Domingo House?
Eric: “Het belangrijkste inzicht dat we misschien wel hebben verkregen is, dat je geen groot behandelcentrum neer hoeft te zetten, maar dat juist onze tijdelijke, modulaire* aanpak heel goed werkt. Mensen voelen zich vrij bij ons; de kleinschaligheid brengt rust en ruimte. Dit geeft ons weer de mogelijkheid om meerdere centra in de rest van Nederland op te gaan zetten.”
Petra: “De uitgangsprincipes van onze aanpak staan, dat zijn de juiste. Door met een team met dezelfde visie aan de slag te gaan krijg je heel snel de vinger op de zere plek. En door het maatwerk daarop aan te laten sluiten, volgt al vrij snel een doorbraak, wat de hele therapie ten goede komt.”
Hoe zie je de toekomst van het Domingo House voor je?
Rudolph: “De toekomst is een verdere invulling van onze wens meer mensen te kunnen helpen. Enerzijds door meer locaties te kunnen toevoegen maar anderzijds ook door de samenwerking met zorgverzekeraars. Er mag voor niemand een financiële drempel bestaan om gebruik te kunnen maken van wat wij de mensen te bieden hebben.”
Rudolph Strickwold, Eric Bouwer met Therapiehonden Carter en Bono
Over Eric:
Werkzaam vanaf 2010 bij Hulphond Nederland als algemeen directeur en inmiddels ook als therapeut in het Domingo House.
Over Rudolph:
Werkzaam vanaf 2010 bij Hulphond Nederland als directeur marketing en commercie en verantwoordelijk voor de werving van fondsen, marketing & communicatie.
Over Petra:,
Hoofd therapie & coaching, vanaf 2012 werkzaam bij Hulphond Nederland, begonnen als kindertherapeut, heeft coaching & therapietak opgezet. Nu voornamelijk werkzaam voor het Domingo House, wel overkoepelend voor jeugd & jongeren, en is Hoofd over inhoud, kwaliteit, methodiek etc.
Hoe gaat het nu, na een succesvolle
pilot, wat is de "status"?
Eric: “Na de succesvolle pilot hebben we medio 2020 de puntjes op de spreekwoordelijke ‘i’ gezet met betrekking tot onze aanpak. Inmiddels hebben we al een aantal cliënten succesvol geholpen; ons streven is om 75% van de cliënten 100% van de gestelde doelen te laten behalen. Dat is hoog, dat is uitdagend, maar met onze aanpak zijn we er van overtuigd dat het haalbaar is.”
Petra: ”We hebben echt veel nieuwe aanmeldingen ontvangen. Deze worden zorgvuldig gescreend, waarna een intake plaats vindt en de therapie van start gaat.”
Rudolph: “Na de officiële start in april, zitten we nu eigenlijk voor de rest van het jaar al vol. Momenteel zijn we dus bezig om onze capaciteit te verhogen om zo nog meer mensen te kunnen helpen.”
Wat kan je verwachten als je
therapie volgt in het Domingo House?
Rudolph: “Na een gedegen intake gaan we met je aan de slag. De therapie bestaat uit zo’n 15-17 sessies. Tussentijds vinden er evaluaties plaats; hoe gaat het en waar staan we ten opzichte van de gestelde doelen? Uiteraard is er een eindevaluatie bij afronding.”Petra: “Naast dat we in duo’s werken, opereren we ook in een team. Mocht er iemand uitvallen dan gaat de therapie altijd door. We zijn kritisch naar onszelf: zijn er andere teamleden nodig, dan sluiten deze aan. We staan naast de cliënt, vinden gelijkwaardigheid erg belangrijk, en de cliënten hebben zelf ook inspraak in hun proces.”
Eric: “Het allerbelangrijkste is echter de veranderingsbereidheid van de persoon in kwestie. Als die er niet is, gaan we het proces samen niet aan. Dan wordt het zeker geen succes. We verwachten dus ook echt inzet van de cliënten zelf.”
Welke andere spelers zijn er eigenlijk op dit vlak?
Rudolph: “Ons programma, in de vorm zoals wij het aanbieden, is uniek. Onze zelfontwikkelde methode in combinatie met de dierondersteunde therapie (AAT) vind je nergens. En ook de schaalomvang is uniek: met 6 paarden en meer dan 100 therapiehonden kunnen wij echt veel mensen vooruit helpen.”
Eric: “Onze aanpak is echt een aanvulling op het bestaande GGZ-landschap. Neem bijvoorbeeld EMDR, dat doen wij niet, als de cliënt daarmee geholpen is, sturen wij hem/haar door. Het werken met dieren spreekt een deel van je gevoel aan waar mensen, therapeuten, nooit bij kunnen komen. Je moet dingen voor elkaar zien te krijgen met een dier, door een ander deel van je gevoel aan te spreken. Zo leer je jezelf beter begrijpen.”
Welke 'middelen' worden
gebruikt in het Domingo House?
Petra: ”Naast de dierondersteunde therapie gebruiken we elementen uit dramatherapie, haptonomie, oplossingsgerichte methodiek en spel-therapie. We kijken verder dan het trauma.
We kijken naar de cliënt in de gehele context; uit wat voor familie kom je, met welke normen en waarden ben je opgevoed, wat heeft er zich voorgedaan in de familie? We kijken naar de hele geschiedenis. Zelfs grootouders worden meegenomen. En waar nodig betrekken we kinderen, partners of ouders bij de behandeling.”
Hoe reageert het zorglandschap
op het Domingo House?
Rudolph: “Positief en enthousiast. Het reguliere veld ziet ook dat er iets ontbreekt voor een bepaalde groep mensen. Men ziet het niet als concurrentie omdat we echt iets anders aanbieden.”
Petra: “We zien ook al met regelmaat doorverwijzingen vanuit andere hulpverleners. Wij blijven ook in contact met hen om ervaringen uit te wisselen en voortgang te bespreken.”
Eric: “Deze branche vindt het lastig om met innovatie om te gaan, terwijl het juist hier zo hard nodig is.”
Zijn er al ontwikkelingen te melden op dit vlak?
Eric: “We zijn in gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Zij ondersteunen ons daar waar nodig en helpen ons dit op de kaart te zetten, omdat ze de toegevoegde waarde er duidelijk van inzien. Zorgverzekeraars kun je natuurlijk niet dwingen, maar de NZa sluit aan bij deze gesprekken en dat helpt. Een aantal zorgverzekeraars reageert, ondanks interesse, vooralsnog terughoudend. Daarentegen zitten we wel al met een aantal om tafel. Die zijn erg enthousiast en denken met ons mee. Het gaat dus zeker de goede kant op!”
onderscheidend én een mooie aanvulling
We gaan even terug in de tijd, waarom is
het Domingo House er überhaupt gekomen?
Petra: “Vanuit de ervaring en de goede resultaten die we hadden met therapie voor kinderen en het plaatsen van hulphonden bij mensen met PTSS, kregen we het gevoel dat we meer konden en ook moesten doen. Er is namelijk een heel grote groep mensen met PTSS, die vastgelopen is; zij komen niet verder met wat er aangeboden wordt in de reguliere GGZ.”
Rudolph: “Dat, en de hoeveelheid aanvragen voor een PTSS-hulphond, zo’n 1 à 2 per week, waar we gewoonweg niet aan kunnen voldoen, heeft ervoor gezorgd dat we anders zijn gaan kijken naar wat wij voor de mensen met ónze ervaring en kennis kunnen doen en betekenen. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen helpen. Zo ontstonden eigenlijk de eerste ideeën voor wat nu het Domingo House is.”
“Ook het welzijn van de honden heeft hier een grote rol in gespeeld”, vult Eric aan. “Een hulphond die bij iemand met PTSS geplaatst wordt, dient vaak het hele gezin; niet enkel de persoon met het trauma. Ook voor honden is dat een hele klus. Daarnaast zijn we ook geen voorstander van het creëren van een afhankelijkheidsrelatie tussen mensen met een psychisch probleem en een dier.
Het inslaan van de weg van therapie voor volwassenen met een trauma is een betere route gebleken; we leren de cliënten zelf de regie over hun leven terug te nemen, zonder ze afhankelijk te maken van een ‘hulpmiddel’. De dieren zijn daar ook bij gebaat; zowel de paarden als de honden in het Domingo House worden slechts enkele momenten per week ingezet. De rest van de tijd zijn ze ‘gewoon’ hond en paard.”
Wat onderscheidt het Domingo House
van andere aanbieders?
Eric: “Trauma zit vooral in het lichaam, niet enkel in het hoofd. Men heeft heel lang gedacht dat de hersenen ons lichaam aansturen. In het geval van trauma is het echter andersom; onze organen sturen informatie naar de hersenen. Een voorbeeld om dit duidelijk te maken? We kennen allemaal wel het gevoel van ‘de steen in de maag’ als je ergens mee zit. Normaal, doordat de hersenen daarmee aan de slag gaan, kunnen we dat gevoel zelf weer onderdrukken. Bij mensen met een trauma werkt dat niet meer op die manier. Ze kunnen wel beredeneren dat bepaalde gevoelens onnodig of onterecht zijn, maar staan niet voldoende in verbinding met hun lichaam om ook daadwerkelijk dat gevoel te laten verdwijnen. Wij leren ze dat weer.”
“Een mooie aanvulling dus op dat wat er al is”, zegt Rudolph. “In de reguliere GGZ werkt men met name aan het cognitieve. Wij richten ons juist sterk op de connectie tussen hoofd én lichaam. De vorm die wij hebben gegeven aan de inhoud van de therapie bestaat uit 4 onderdelen: de connectie tussen hoofd en lichaam, een systemische aanpak (de complete familiaire relaties van een cliënt), therapie met paarden en uiteraard de honden.”
Petra: “Daarnaast werken de therapeuten in duo’s en is er geen sprake van tijdsdruk. Cliënten krijgen een sessie van 2-3 uur, en hebben we meer tijd nodig om de volgende stap te kunnen zetten, dan nemen we die. Er is veel ruimte voor zorg op maat dus. We werken niet met zorg-paden, we kijken en luisteren, en passen onze aanpak daar waar nodig aan.”
In april van dit jaar is het Domingo House officieel geopend. Benieuwd naar wat de ervaringen zover zijn, gaan we in gesprek met de directie van Hulphond Nederland, Eric Bouwer en Rudolph Strickwold, en hoofd therapie Petra van Benten.
Tekst: Arianne Le Duc (Hulphond Nederland)
Fotografie: Kimberly van den Boogaard