New image
Pijl oranje
Homebutton
De therapeuten achter de
nieuwe traumabehandeling
van het Domingo House

De komst van het Domingo House is een uitbreiding op de bestaande activiteiten van Hulphond Nederland. De stichting, die ruim 40 jaar hulphonden opleidt en plaatst bij mensen thuis, breidde in 2012 haar programma al uit met dierondersteunde therapie voor jongeren. Met de komst van het Domingo House worden nu ook volwassenen met traumaklachten en PTSS door de stichting geholpen, waarbij zowel getrainde honden als getrainde paarden worden ingezet. Pilots van dit unieke therapieprogramma hebben de afgelopen jaren uitstekende resultaten laten zien bij medewerkers van onder andere defensie, brandweer en de NS. Graag stellen wij u voor aan het kernteam van therapeuten achter onze nieuwste therapievorm.

Psycholoog
Sophie Vijfwinkel
Elke van Toledo
Psycholoog
Petra van Benten
Hoofd Therapie

Ik ben 25 jaar werkzaam in de hulpverlening. Mijn carrière ben ik begonnen binnen de jeugdbescherming en psychiatrie. Bij de laatste ben ik begonnen met het ontwikkelen van het werken met een hond in een behandelsetting. Deze methodiek heb ik binnen Hulphond met mijn collega’s verder ontwikkeld. Ik houd o.a. van tuinieren, lezen, wandelen met mijn honden en motorrijden.

Mijn droom is om dierondersteunende therapie op de kaart te zetten en toonaangevend te zijn op dit vlak. Op die manier kan een grote groep mensen profiteren van deze werkwijze als aanvulling of naast de reguliere hulpverlening. Gedurende mijn werkzaamheden in de jeugdbescherming en psychiatrie zag ik dat reguliere behandelingen in het geval van mijn cliënten veelal tekort schoten. Ik wil een verandering teweegbrengen en innovatie op het traditionele zorgaanbod en de wijze waarop deze is georganiseerd. Nadat de therapie voor de jongeren bij Hulphond Nederland goed op de kaart stond, wilde ik dat graag uitbreiden naar volwassen met psychotrauma.

In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen voor onze cliënten om te groeien en fijner te leven. Ik denk graag buiten voor de hand liggende benaderingen om. Als Hoofd Therapie ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons aanbod en ben ik altijd op zoek naar innovatie. Mijn doel is dat wij met onze methodiek wereldwijd de beste worden.

Jaren geleden ben ik mijn studie psychologie gestart met een grote interesse in dierondersteunende therapie. Mensen helpen door de inzet van dieren is altijd een grote droom geweest. Ik kies voor Hulphond Nederland en het Domingo House, omdat het streven is het beste Animal-Assisted Therapy centrum van de wereld te worden. Onze kracht ligt in de verschillende behandelmethodes die zijn samengevoegd. Dit is vernieuwend en inspirerend. We helpen mensen net op een andere manier dan in de reguliere GGZ.

In mijn vrije tijd geniet ik van mountainbiken en motorrijden. Ik woon samen met Robbert. Binnenkort krijgen wij een kindje. Als therapeut zet ik mijn kwaliteiten zoals rust, geduld en nieuwsgierigheid in om een veilige en vertrouwde setting te creëren. Mensen zijn allemaal verschillend en kunnen ook problemen op een andere manier ervaren. Dit vraagt flexibiliteit en maatwerk in de aanpak. Door de combinatie van verschillende behandelmethodes kunnen wij flexibel kijken naar welke ingang bij iemand aansluit. Werken vanuit krachten en talenten, denken in oplossingen en mogelijkheden is hierbij wel een basis. Wat ik wil bereiken is dat mensen hierdoor een gevoel van zelfliefde kunnen ervaren en weer meedraaien in de maatschappij.

Ik ben afgestudeerd als psycholoog en therapeute bij het Domingo House. Twee jaar geleden heb ik stage gelopen bij de therapielocatie in Nieuwegein. Dit is zo goed bevallen dat ik na mijn Master gelijk gestart ben bij Hulphond Nederland en het Domingo House.

De werkomgeving bij het Domingo House ervaar ik als zeer positief en stimulerend. Iedere cliënt is uniek en verdient een programma op maat. Dit wordt veelal verkondigd, maar bij het Domingo House ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het werken met mensen in combinatie met honden en paarden, maakt het voor mij de ideale baan. Daarnaast draag ik bij aan het opleiden van de paarden voor de therapie, zodat ook die optimaal in staat zijn om een cliënt te ondersteunen.

Als therapeute bij het Domingo House zet ik me in om zoveel mogelijk mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Ik wil hen met dit unieke programma ondersteunen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen. Op die wijze kan ik hen tevens een nieuw toekomstperspectief bieden.

Ik ben werkzaam als pedagoog en paardentrainer. Ik ben nieuwsgierig, rustig en optimistisch en heb een grote interesse in het onderzoeken en begrijpen van gedrag (zowel bij dieren als mensen). Ook hobbymatig ben ik zeer actief bezig met dieren.

Mijn passie ligt bij het aanbieden van specifieke zorg bij mensen, het leren begrijpen van een individu en het tot stand brengen van verandering. Hulphond Nederland en specifiek het Domingo House bieden een flexibele, cliënt specifieke aanpak en zorg op maat. De combinatie tussen de verschillende therapeutische invalshoeken maakt het programma uniek en geeft ons de kans om mensen op een lichaamsgerichte, dierondersteunende wijze te helpen in het aanpakken van klachten.

De dierondersteunende interventies binnen therapeutische processen worden steeds bekender en versnellen het verkrijgen van inzichten. Ik draag hieraan graag bij, omdat ik heb gezien hoeveel impact dit kan hebben. Ik maak met plezier onderdeel uit van het ontwikkelingsproces van de mensen die onze hulp willen. Door te kijken naar wat mensen wél kunnen en de kracht centraal te zetten, hoop ik bij het Domingo House een bijdrage te leveren aan een mentaal en fysiek gezondere, uitgebalanceerde en gelukkigere manier van leven.

Ik ben 24 jaar en heb dramatherapie gestudeerd aan de HAN (Hogeschool Arnhem&Nijmegen). In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, rijd ik paard en ben ik altijd in voor een spelletjesavond. Speelsheid en sensitiviteit zijn mijn kwaliteiten.

Mijn passie ligt bij het werken met mensen en dieren. De emoties die dieren kunnen opwekken bij mensen, zouden in een behandeling door middel van dramatherapie meteen kunnen worden uitgespeeld. Mijn persoonlijke interesse ligt bij het ondersteunen van mensen met een trauma of PTSS. Het inspireert mij om nieuwe manieren te ontdekken om cliënten te ondersteunen bij hun behandeling. Het Domingo House hanteert een nieuwe invalshoek, waardoor er ruimte is voor een eigen inbreng.

Mijn visie is om een omgeving te creëren voor cliënten waarin zij zich vrij voelen om te spelen en daarin ook plezier kunnen ervaren. Vervolgens wil ik samen met de cliënt en het systeem naar mogelijkheden zoeken om hem/haar te laten groeien. Met het inzetten van dramatherapie wil ik bereiken dat het speelse kind in de volwassene naar boven wordt gehaald en de volwassene in beweging komt. Zo wil ik ondersteunen bij het verwerken van de traumatische ervaringen.

Ik ben 47 jaar en haptotherapeut. Ik ben moeder van drie kinderen. Met mijn man, zijn drie kinderen en onze tien huisdieren vormen we een levendig samengesteld gezin. In mijn vrije tijd houd ik van dansen, wandelen en lekker eten. Als haptotherapeut begeleid ik mensen bij het verbinden met hun gevoel. De maatschappij is vooral gericht op de ‘denkende mens’. Dat is jammer, want het negeren van je gevoel leidt vaak tot mentale en fysieke klachten. Leren voelen wat goed voor je is, is mijn passie. In mijn werk ben ik van het grote geheel en praktisch ingesteld.

Dieren leren ons waardevolle lessen over trouw zijn aan je eigen gevoel. Het Domingo House zet hier honden en paarden voor in. Net zoals bij haptotherapie staat niet wat je denkt, maar wat je voelt centraal. In het werk bij het Domingo House komen mijn passie voor voelen en liefde voor dieren samen. Professionele bevlogenheid met een missie: dat is waar het Domingo House voor staat. Ik kijk ernaar uit om samen mensen te begeleiden in hun groei en ontwikkeling.

Ik ben 42, houd van wandelen en lezen, ben gastgezin voor Hulphond Nederland en GZ-psycholoog. Ik ben volgens anderen een duizendpoot. Collega’s omschrijven mij als iemand die kennis toevoegt en betrokken, pragmatisch, daadkrachtig en laagdrempelig is, maar soms vanuit enthousiasme iets te hard gaat.

Honden en paarden kunnen zoveel betekenen. Ik raak elke keer weer ontroerd van de verhalen van cliënten met een hulphond en de resultaten van de dierondersteunende therapie binnen Reinaerde. Ik zet mij in voor het Domingo House, omdat ik geloof in het multidisciplinaire concept. Een benadering waarbij er vanuit een brede insteek, oprechte aandacht is voor de cliënt en zijn omgeving. In mijn optiek is het tijd voor een breder aanbod dan CGT en EMDR.

Mijn visie voor het Domingo House is het met elkaar - ieder vanuit zijn eigen kennis, vaardigheden en persoonlijkheid - verder neerzetten van een prachtig werkzaam behandelaanbod. Ik kijk ernaar uit om als team gelijkwaardig samen te werken en met elkaar cliënten een nieuw perspectief te bieden. Met ons prachtige team gaan we het allerbeste behandelaanbod creëren voor mensen met een trauma.

Pedagoog
Dalith Weinberg
Yasmijn Levolger
Haptotherapeut
Karen Schipper
GZ-Psycholoog
Gitty Gilbau
Dramatherapeut
bubbel_petra_1.png
bubbel_sophie_1.png
bubbel_elke.png
bubbel_dalith.png
bubbel_yasmijn_1.png
bubbel_gitty_1.png
bubbel_karen_1.png

Bekijk hier het item van de 5 Uur Show met onze psycholoog Elke van Toledo en dramatherapeut Yasmijn Levolger

Homebutton
De therapeuten achter de
nieuwe traumabehandeling
van het Domingo House

Fotografie: Kimberly van den Boogaard

De komst van het Domingo House is een uitbreiding op de bestaande activiteiten van Hulphond Nederland. De stichting, die ruim 40 jaar hulphonden opleidt en plaatst bij mensen thuis, breidde in 2012 haar programma al uit met dierondersteunde therapie voor jongeren. Met de komst van het Domingo House worden nu ook volwassenen met traumaklachten en PTSS door de stichting geholpen, waarbij zowel getrainde honden als getrainde paarden worden ingezet. Pilots van dit unieke therapieprogramma hebben de afgelopen jaren uitstekende resultaten laten zien bij medewerkers van onder andere defensie, brandweer en de NS. Graag stellen wij u voor aan het kernteam van therapeuten achter onze nieuwste therapievorm.

bubbel_petra_1.png
Hoofd Therapie
Petra van Benten

Ik ben 25 jaar werkzaam in de hulpverlening. Mijn carrière ben ik begonnen binnen de jeugdbescherming en psychiatrie. Bij de laatste ben ik begonnen met het ontwikkelen van het werken met een hond in een behandelsetting. Deze methodiek heb ik binnen Hulphond met mijn collega’s verder ontwikkeld. Ik houd o.a. van tuinieren, lezen, wandelen met mijn honden en motorrijden.

Mijn droom is om dierondersteunende therapie op de kaart te zetten en toonaangevend te zijn op dit vlak. Op die manier kan een grote groep mensen profiteren van deze werkwijze als aanvulling of naast de reguliere hulpverlening. Gedurende mijn werkzaamheden in de jeugdbescherming en psychiatrie zag ik dat reguliere behandelingen in het geval van mijn cliënten veelal tekort schoten. Ik wil een verandering teweegbrengen en innovatie op het traditionele zorgaanbod en de wijze waarop deze is georganiseerd. Nadat de therapie voor de jongeren bij Hulphond Nederland goed op de kaart stond, wilde ik dat graag uitbreiden naar volwassen met psychotrauma.

In mijn werk ben ik altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en kansen voor onze cliënten om te groeien en fijner te leven. Ik denk graag buiten voor de hand liggende benaderingen om. Als Hoofd Therapie ben ik verantwoordelijk voor de kwaliteit van ons aanbod en ben ik altijd op zoek naar innovatie. Mijn doel is dat wij met onze methodiek wereldwijd de beste worden.

Sophie Vijfwinkel
Psycholoog
bubbel_sophie_1.png

Jaren geleden ben ik mijn studie psychologie gestart met een grote interesse in dierondersteunende therapie. Mensen helpen door de inzet van dieren is altijd een grote droom geweest. Ik kies voor Hulphond Nederland en het Domingo House, omdat het streven is het beste Animal-Assisted Therapy centrum van de wereld te worden. Onze kracht ligt in de verschillende behandelmethodes die zijn samengevoegd. Dit is vernieuwend en inspirerend. We helpen mensen net op een andere manier dan in de reguliere GGZ.

In mijn vrije tijd geniet ik van mountainbiken en motorrijden. Ik woon samen met Robbert. Binnenkort krijgen wij een kindje. Als therapeut zet ik mijn kwaliteiten zoals rust, geduld en nieuwsgierigheid in om een veilige en vertrouwde setting te creëren. Mensen zijn allemaal verschillend en kunnen ook problemen op een andere manier ervaren. Dit vraagt flexibiliteit en maatwerk in de aanpak. Door de combinatie van verschillende behandelmethodes kunnen wij flexibel kijken naar welke ingang bij iemand aansluit. Werken vanuit krachten en talenten, denken in oplossingen en mogelijkheden is hierbij wel een basis. Wat ik wil bereiken is dat mensen hierdoor een gevoel van zelfliefde kunnen ervaren en weer meedraaien in de maatschappij.

bubbel_elke.png
Elke van Toledo
Psycholoog

Ik ben afgestudeerd als psycholoog en therapeute bij het Domingo House. Twee jaar geleden heb ik stage gelopen bij de therapielocatie in Nieuwegein. Dit is zo goed bevallen dat ik na mijn Master gelijk gestart ben bij Hulphond Nederland en het Domingo House.

De werkomgeving bij het Domingo House ervaar ik als zeer positief en stimulerend. Iedere cliënt is uniek en verdient een programma op maat. Dit wordt veelal verkondigd, maar bij het Domingo House ook daadwerkelijk uitgevoerd. Het werken met mensen in combinatie met honden en paarden, maakt het voor mij de ideale baan. Daarnaast draag ik bij aan het opleiden van de paarden voor de therapie, zodat ook die optimaal in staat zijn om een cliënt te ondersteunen.

Als therapeute bij het Domingo House zet ik me in om zoveel mogelijk mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Ik wil hen met dit unieke programma ondersteunen om de regie over hun eigen leven terug te krijgen. Op die wijze kan ik hen tevens een nieuw toekomstperspectief bieden.

Pedagoog
Dalith Weinberg
bubbel_dalith.png

Ik ben werkzaam als pedagoog en paardentrainer. Ik ben nieuwsgierig, rustig en optimistisch en heb een grote interesse in het onderzoeken en begrijpen van gedrag (zowel bij dieren als mensen). Ook hobbymatig ben ik zeer actief bezig met dieren.

Mijn passie ligt bij het aanbieden van specifieke zorg bij mensen, het leren begrijpen van een individu en het tot stand brengen van verandering. Hulphond Nederland en specifiek het Domingo House bieden een flexibele, cliënt specifieke aanpak en zorg op maat. De combinatie tussen de verschillende therapeutische invalshoeken maakt het programma uniek en geeft ons de kans om mensen op een lichaamsgerichte, dierondersteunende wijze te helpen in het aanpakken van klachten.

De dierondersteunende interventies binnen therapeutische processen worden steeds bekender en versnellen het verkrijgen van inzichten. Ik draag hieraan graag bij, omdat ik heb gezien hoeveel impact dit kan hebben. Ik maak met plezier onderdeel uit van het ontwikkelingsproces van de mensen die onze hulp willen. Door te kijken naar wat mensen wél kunnen en de kracht centraal te zetten, hoop ik bij het Domingo House een bijdrage te leveren aan een mentaal en fysiek gezondere, uitgebalanceerde en gelukkigere manier van leven.

bubbel_yasmijn_1.png
Dramatherapeut
Yasmijn Levolger

Ik ben 24 jaar en heb dramatherapie gestudeerd aan de HAN (Hogeschool Arnhem&Nijmegen). In mijn vrije tijd ben ik graag buiten, rijd ik paard en ben ik altijd in voor een spelletjesavond. Speelsheid en sensitiviteit zijn mijn kwaliteiten.

Mijn passie ligt bij het werken met mensen en dieren. De emoties die dieren kunnen opwekken bij mensen, zouden in een behandeling door middel van dramatherapie meteen kunnen worden uitgespeeld. Mijn persoonlijke interesse ligt bij het ondersteunen van mensen met een trauma of PTSS. Het inspireert mij om nieuwe manieren te ontdekken om cliënten te ondersteunen bij hun behandeling. Het Domingo House hanteert een nieuwe invalshoek, waardoor er ruimte is voor een eigen inbreng.

Mijn visie is om een omgeving te creëren voor cliënten waarin zij zich vrij voelen om te spelen en daarin ook plezier kunnen ervaren. Vervolgens wil ik samen met de cliënt en het systeem naar mogelijkheden zoeken om hem/haar te laten groeien. Met het inzetten van dramatherapie wil ik bereiken dat het speelse kind in de volwassene naar boven wordt gehaald en de volwassene in beweging komt. Zo wil ik ondersteunen bij het verwerken van de traumatische ervaringen.

bubbel_gitty_1.png
Gitty Gilbau
Haptotherapeut

Ik ben 47 jaar en haptotherapeut. Ik ben moeder van drie kinderen. Met mijn man, zijn drie kinderen en onze tien huisdieren vormen we een levendig samengesteld gezin. In mijn vrije tijd houd ik van dansen, wandelen en lekker eten. Als haptotherapeut begeleid ik mensen bij het verbinden met hun gevoel. De maatschappij is vooral gericht op de ‘denkende mens’. Dat is jammer, want het negeren van je gevoel leidt vaak tot mentale en fysieke klachten. Leren voelen wat goed voor je is, is mijn passie. In mijn werk ben ik van het grote geheel en praktisch ingesteld.

Dieren leren ons waardevolle lessen over trouw zijn aan je eigen gevoel. Het Domingo House zet hier honden en paarden voor in. Net zoals bij haptotherapie staat niet wat je denkt, maar wat je voelt centraal. In het werk bij het Domingo House komen mijn passie voor voelen en liefde voor dieren samen. Professionele bevlogenheid met een missie: dat is waar het Domingo House voor staat. Ik kijk ernaar uit om samen mensen te begeleiden in hun groei en ontwikkeling.

bubbel_karen_1.png
Karen Schipper
GZ-Psycholoog

Ik ben 42, houd van wandelen en lezen, ben gastgezin voor Hulphond Nederland en GZ-psycholoog. Ik ben volgens anderen een duizendpoot. Collega’s omschrijven mij als iemand die kennis toevoegt en betrokken, pragmatisch, daadkrachtig en laagdrempelig is, maar soms vanuit enthousiasme iets te hard gaat.

Honden en paarden kunnen zoveel betekenen. Ik raak elke keer weer ontroerd van de verhalen van cliënten met een hulphond en de resultaten van de dierondersteunende therapie binnen Reinaerde. Ik zet mij in voor het Domingo House, omdat ik geloof in het multidisciplinaire concept. Een benadering waarbij er vanuit een brede insteek, oprechte aandacht is voor de cliënt en zijn omgeving. In mijn optiek is het tijd voor een breder aanbod dan CGT en EMDR.

Mijn visie voor het Domingo House is het met elkaar - ieder vanuit zijn eigen kennis, vaardigheden en persoonlijkheid - verder neerzetten van een prachtig werkzaam behandelaanbod. Ik kijk ernaar uit om als team gelijkwaardig samen te werken en met elkaar cliënten een nieuw perspectief te bieden. Met ons prachtige team gaan we het allerbeste behandelaanbod creëren voor mensen met een trauma.

Volledig scherm